3 Kasım 2014 Pazartesi

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Nedir?

Çalışırken istikrarlı bir şekilde birikim yapmak kolay değil; ancak emeklilik döneminde SGK'dan alınan maaşla aynı hayat standardını sürdürmek zor görünüyor. Bu durumda, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) çözüm oluyor.

Emeklilik döneminde alınacak maaşla geçinmek zor. Bu nedenle, şimdiden birikim yapmaya başlamak, emeklilikte size büyük avantaj sağlayacaktır. Geleceğinize yapacağınız bu yatırım için Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) etkili ve cazip bir alternatif olarak dikkat çekiyor. BES'de çok küçük miktardan büyük rakamlara kadar, aylık olarak yapacağınız düzenli ödemelerle ciddi bir birikim sağlayabilirsiniz.

Devlet destek veriyor

BES'e, 1 Ocak 2013 tarihi itibariyle, aylık ödediğiniz miktarın yüzde 25'ini ödeyerek devlet de teşvik ediyor. Miktarı bütçenize göre belirleyebiliyor, mali durumunuzun gidişatına göre aylık ödemelerinizi artırıp azaltabiliyor veya ödemeye ara verebiliyorsunuz. Bireysel Emeklilik Sistemi'nde, devlet katkısından yararlanmak için farklı hak ediş süreleri bulunuyor. İlk üç yıl içinde sistemden çıkılması durumunda devlet katkısı alınamazken; üçüncü yılın sonunda devlet katkısının yüzde 15'i, altıncı yılın sonunda yüzde 35'i, onuncu yılın sonunda ise yüzde 60'ı alınabiliyor. Emekliliğe hak kazanıldığında ise devlet katkısının tamamı alınabiliyor.

En az 10 yıl kalınmalı

Katılımcıların uzun süre kalarak daha çok birikim yapmalarının amaçlandığı sistemde, en az 10 yıl kaldığınızda ve 56 yaşını tamamladığınızda emekliliğe hak kazanabiliyorsunuz. Birikiminizi toplu olarak alabildiğiniz gibi, bir geri ödeme planı dâhilinde programlı olarak veya emeklilik maaşı şeklinde farklı seçeneklerle alabilirsiniz.

BES’de şirket değişikliği mümkün

Devlet kontrolünde olması sebebiyle güvenilir olan BES'de, birikimlerinizi hesabınızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca, tercih ettiğiniz şirketten memnun kalmazsanız iki yıldan sonra birikiminizi başka bir şirkete aktarmanız mümkün. Bireysel Emeklilik Sistemi sayesinde, çalışırken yapacağınız yatırımlarla, ciddi bir birikim elde ederek, emekliliğinizi daha rahat geçirmenizi güvence atına alabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder