11 Temmuz 2014 Cuma

Yaşam koçluğu ile psikolojik destek arasındaki fark nedir?

Hedeflerinize ulaşmak için bir strateji belirleyemiyor, özel yaşamınız ya da iş hayatınız için bir hedef belirlemekte zorlanıyor, kendinizi hayatınıza bir sis perdesinin arkasından bakıyor gibi mi hissediyorsunuz? O halde yardım almanın çok büyük faydasını göreceğinizi söylemek hiç de yanlış olmaz.
Bu yolda atacağınız en önemli adım kiminle çalışacağınıza karar vermek. Yaşam koçluğu ile psikolojik destek arasındaki farkı öğrenerek işe başlayabilirsiniz.

Klinik rahatsızlık var mı?

Yaşam koçluğu ile psikolojik destek arasındaki en büyük farkı ‘klinik rahatsızlık’ belirler. Yaşam koçluğu almak isteyen kişinin klinik bir rahatsızlığı yoktur. Yalnızca hayatının düzenlenmesine, yolunu daha net görebilmesi için birinin fener tutmasına ihtiyacı vardır. Yaşam koçu ile danışan öncelikle bazı hedefler, daha sonra ise bu hedeflere ulaşabilmek için adım adım strateji belirler. Aynı anda birçok iş yapmanız gereken zamanları düşünün. Evde yoluna koymanız gereken işler vardır, eşiniz ve çocuğunuzla ilgilenmeniz gerekir, belki bir yandan iş için rapor yazmalısınızdır, yatırılması gereken faturalar vardır vs. Böyle bir durumda işimizi kolaylaştırmanın en basit ve etkili çözümü liste hazırlamaktır değil mi? Yapmamız gerekenleri madde madde yazar, sırasıyla yaparız ve böylece hem tüm sorumluluklarımızı yerine getirir hem de yaşadığımız stresi azaltırız.

Koçlukta amaç : Hedef belirleme ve hayatı kontrol 

İşte yaşam koçluğunda da koç ile danışan kişi öncelikle hedeflerini belirliyor ve yavaş yavaş hayatının kontrolünü eline alıyor.


Psikolojik destekte ise durum biraz daha farklı. Psikolojik desteğe ihtiyaç duyan kişinin biraz daha derin sorunları vardır. Bir psikolog ile çalışmak sorunları kökünden çözse de yaşam koçu ile çalışmaktan daha yavaş ilerler.
Biri sorunların sebeplerine değil çözüme kavuşturmaya odaklanırken diğeri sorunun nedenlerini de sorgular. Yaşam koçluğu ve psikolojik destek arasındaki farkı kabaca şu şekilde özetlemek de mümkün: Yaşam koçu halının tozunu alır, psikolog ise o halıyı yıkar.


İhtiyacınıza en uygun yaşam koçluğu ya da psikolojik destek ve danışmanlık hizmetini almak istiyorsanız hemen tıklayın. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder