15 Temmuz 2014 Salı

Evinizi Boyatırken Bunlara Dikkat Edin

Eğer bir ev sahibiyseniz evinizdeki en önemli ve dikkat edilecek nokta elbette ki evinizin boyası olacaktır. Odalarınız, salonunuz, mutfağınız ve banyolarınızdan oluşan evinizi boyarken dikkat etmeniz gereken bir takım püf noktalar olacaktır. Bu püf noktalar hem işinizi kolaylaştıracak, hem boyama işlemi sonunda en iyi sonucu almanızı sağlayacak hem de işi kendiniz yapacağanız için paranızı muhafaza etmeye yarayacaktır. Özellikle İstanbul, Anakara gibi büyük şehirlerde ikamet ediyorsanız boya badana firmalarına ulaşmak da daha zorlaşıyor. Size bu yazımda evinizi boyarken dikkat etmeniz gereken 3 durumdan bahsedeceğim.

Boya Seçimi
Boya seçimi sizin için boyama işleminde yapmanız gereken ilk adımdır. Piyasada

·         Plastik Boya: Su ile inceltilen bu boya çeşidi genellikle tavan ve duvarlarda kullanılır. Silinme gibi bir durumu olmayan boyadır. Özellikle tavanlar için kullanılır.

·         Saten Boya: Bu boya çeşidi ise koku yapmayan ve alerjik etkilere karşı hassas olan kişiler için tercih edilen bir çeşittir. Silmek için nemli bez kullanılması uygundur.

·         Yağlı Boya: Yağlı boylar kendi içinde de üçe ayrılır. Kullanımı ve kuruma süresi saten ve plastik boyaya oranla daha uzun ve zahmetli olan bu çeşit ise yine silinebilir yani temizlenebilir bir çeşittir.
Bu üç seçeneğe göz attığımızda sizin için önemli nokta kokudan rahatsız olup olmama durumu, duvar temizliğine önem verme gibi durumlar olacaktır. Tercihinize göre genellikle saten ve plastik boyayı tercih etmeniz sizin için daha uygun olacaktır şahsi fikrim olarak. Ancak karar size kalmıştır.


Ön Hazırlıklar

Boyanızı seçtikten sonra diğer bir aşama boyama işlemine geçmeden önce yapmanız gereken hazırlıklar olacaktır. Bunların başında boyama yapacağınız odada ki mobilyaları kapatmak için naylon bir örtü almanız olacak. Yere sermek suretiyle tüm odayı kaplayan bu örtü boyama sonrası ayrı bir zahmet çıkarmamak için gerekli bir malzemedir. Prizleri kapı ve pencere kollarını ise folyo ile kaplayınız.
Duvarınızda eğer varsa çatlakları macunlar ile kapatabilir, astarlayabilir ve daha sonra astarın ardından zımpara ile duvarınızdaki tortullardan kurtalmanız daha sağlık bir durum olacaktır.
Malzeme seçiminde ise elinizdeki boyaya uygun olarak seçmeniz gereken çeşitli araçlar vardır. Bunlar: Rulo ve Fırça olacaktır.


Boyama İşlemi

Boyanızı ve malzemelerinizi seçtikten sonra artık sıra boyama işlemine gelecektir. Bu işleme geçtiğiniz zaman ise öncelik sıranız şu şekilde olmalıdır.

  1. Tavanlar
  2. Duvarlar
  3. Kapılar
  4. Pencereler
  5. Radyatörler olmalıdır.

Tavan ve duvarlarda rulolara , tavan duvar arasında kalan küçük kısımlarda ise fırça kullanılmalıdır. Rulonuzu kullanırken üstten aşağı doğru yapmanız hem boyanın daha çabuk tutmasını hem de boyanızdan tasarruf yapmanızı sağlayacaktır. Eğer evinizi boyama işlemine girişecekseniz bu yazılanlara kulak asın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder